Što je FLL – FIRST® LEGO® League?

FIRST® LEGO® League je međunarodno natjecanje iz robotike za djecu i mlade od 4 do 16 godina. Organizator natjecanja je udruga „For Inspiration and Recognition of Science and Technology“, skraćenog naziva FIRST. osnovana 1989. godine. Sudionici natjecanja stječu iskustvo rješavanja problema u stvarnom svijetu kroz vođeni, globalni program robotike, pomažući današnjim učenicima i učiteljima da zajedno izgrade bolju budućnost.

FIRST organizira sljedeća natjecanja:

  • FIRST® LEGO® League Challenge (za uzrast od 9 do16 godina),
  • FIRST® LEGO® League Explore (za uzrast od 6 do 10 godina) i
  • FIRST® LEGO® League Discover (za uzrast od 4 do 6 godina).

Sva tri natjecanja nadahnjuju djecu i mlade da eksperimentiraju i razvijaju svoje vještine kritičkog razmišljanja, kodiranja i dizajna kroz praktično STEM učenje i robotiku.

Ciljevi natjecanja:

  • inspirirati djecu i mlade o znanosti i tehnologiji, približiti im STEM discipline (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika)
  • usaditi u polaznike ideju timskog duha, učiti ih poduzetnosti i samoinicijativi,
  • poticati djecu i mlade na kreativno rješavanje složenih zadataka.

Kako funkcionira FLL natjecanje?

Svake godine natjecatelji FIRST® LEGO® League u kolovozu formalno dobiju zadatak i stazu (polje) za natjecanje. Tema je odabrana od strane skupina stručnjaka koji uvijek nastoje odabrati neki od aktualnih svjetskih problema i izazova, kako bi se kod natjecatelja budila svijest i ideje za rješavanjem problema.

Prijavljene ekipe se 10-12 tjedana aktivno pripremaju za kvalifikacijsko i završno natjecanje. Na natjecanju moraju pomoću robota koji su sami izradili riješiti kompleksne zadatke na zadanom polju, predstaviti svoj istraživački put koji su proteklih mjeseci prošli uz pomoć pripremljenih materijala. Poseban naglasak stavljen je na osnovne vrijednosti natjecanja koje su prisutne uvijek i svugdje.

Sadržaj natjecanja

Tijekom natjecanja, ekipa sudjeluje u 4 standardne kategorije – sve se ocjenjuju i svaka je jednako bitna budući da svaka čini 25% bodova na natjecanju.

4 kategorije FLL natjecanja

1. Osnovne vrijednosti FIRST® – Core Values

Na natjecanju se tim predstavlja skupini ocjenjivača. Postoje različiti načini dobivanja informacija o tome kako ekipa funkcionira, jesu li i kako su internalizirali vrijednosti i primijenili ih tijekom svog rada.

2. Projekt

Svaka ekipa provela je bar 2-3 mjeseca baveći se temom aktualnog izazova. Sastavni dio projekta je definiranje i odabir problema, intervjuiranje ljudi iz bliže okoline u kojoj tim živi i suočavanje s predmetnim problemom, pronalaženje rješenja koje može biti potpuno novo ili nadogradnja već postojećeg te dijeljenje novo rješenje s okolinom i ciljnim skupinama.

Ekipa mora svoj projekt predstaviti ocjenjivačima. Vrijeme izlaganja ograničeno je na 5 minuta. Timovi mogu predstaviti projekt na različite načine: plakatima, intervjuima, igrama, pjesmama, različitim kostimima…..Što originalnije, to bolje!

3. Robotska igra

Robotska igra (Robot Game) se boduje po unaprijed objavljenim pravilima bodovanja. Svaka ekipa ima 2 i pol minute da riješi što je moguće više misija na polju i sakupi što više bodova.

4. Tehnički intervju o dizajnu robota

Sastavni dio robotskog dijela natjecanja je tehnički intervju o dizajnu robota koji članovi ekipe imaju sa skupinom ocjenjivača. Intervju služi kako bi se vidjelo na koji način je ekipa pristupila dizajniranju svog robota i razumiju li sve njegove sastavne dijelove i način rada.

FIRST® LEGO® League turniri su posebni događaji, budući da se na njima isprepliću isrtaživanje, čar sudjelovanja, natjecanja, učenja ali i dijeljenja znanja, te na kraju druženje i zabava.

Osnovne vrijednosti FLL-a

Osnovne vrijednosti FIRST® LEGO® League organizacije

FIRST-ove osnovne vrijednosti su kamen temeljac cijelog FLL programa. One su među temeljnim elementima koji razlikuju FIRST® LEGO® League od drugih programa te vrste. Prihvaćanjem osnovnih vrijednosti, sudionici uče da prijateljsko natjecanje i uzajamna korist nisu odvojeni ciljevi te da je međusobno pomaganje temelj timskog rada.

Organizator u Hrvatskoj

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez, u suradnji s partnerima iz Slovenije Zavod Super Glavce.

Prvo hrvatsko FIRST® LEGO® League natjecanje održano je 14.1.2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Na njemu je 11 ekipa čija se izvedba bodovala u standardne četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

Tko može sudjelovati?

U Hrvatskoj se održava FIRST® LEGO® League Challenge natjecanje, i u njemu mogu sudjelovati djeca i mladi od 9 do 16 godina (pr. za sezonu 2022/23 to su rođeni nakon 1. 1. 2007 i prije ili zaključno sa 31. 12. 2013.).

Na natjecanje se prijavljuju ekipe od 3 do 10 čanova. Ekipe mogu činiti prijatelji iz škole, iz susjedstva, iz raznih klubova ili jednostavno poznanici koji imaju zajedničke interese. U ekipi mogu biti članovi različitih uzrasta.

Članovi ekipe imat će razne uloge

Članovi svake ekipe imat će razne uloge. Primjerice, trebat ćete se dogovoriti tko je kapetan tima, kreativni dizajner, istraživač, voditelj projekta, komunikator, graditelj, voditelj misije, zadužen za materijale i tko kodira. Stoga, što vas je više, to bolje!

Vođe ekipa i mentori

Svaku ekipu vodi odrasla osoba (uputno je čak da budu dvije, bit će vam lakše), primjerice učitelj, profesor, student, umirovljenik, stariji brat ili sestra, roditelj ili bilo tko drugi s entuzijazmom i voljom za rad s djecom. Upute za natjecanje su detaljne i pripremljene na način da voditelj ekipe ne treba imati posebno tehničko predzanje.

Ako je potrebna pomoć, svaka ekipa sa svojim voditeljom uvijek može zatražiti pomoć mentora – stručnjaka koji mogu pomoći u pripremi za natjecanje.

Vođa ekipe (Coach)

Vi ste za vaš tim ključna osoba – vodite djecu, brinete se za njihovu učinkovitu organizaciju rada, potičete ih, omogućujete im stjecanje praktičnih znanja, iskustava i vještina koje će im prijeko trebati u životu.

Prvi zadatak je da preuzmete s web stranica natjecanja sve aktualne materijale i upute kako, što i kada raditi. Vi povezujete članove svoje ekipe, pomažete im da među sobom raspodijele uloge te komunicirate s njima, ali i s njihovim roditeljima u vezi svega što se tiče FLL natjecanja.

Za vođe ekipa bit će pripremljeni materijali na hrvatskom jeziku, uvodni sastanak i trening za natjecanje.

Mentor

Mentor je osoba koja radi s timom u vezi sa svojim područjem stručnosti (pr. robotika, programiranje).

Mentori pomažu mladima u stjecanju vještina potrebnih za uspješan rad i istraživanje na FLL projektu. Istovremeno s učenjem i stjecanjem vještina i znanja, mladi uz pomoć mentora uče o budućim zanimanjima i potencijalnim karijerama. Uz potrebna stručna znanja, najvažnija karakteristika mentora je da jako voli raditi s mladima te mu puno znači da mladi nauče nešto novo.

Uloga mentora je inspirirati, motivirati mlade sudionike, škole, zajednice, da cijene znanje, korištenje tehnologije u korisne svrhe, istraživanje, kreativnost i kreativnost, da cijene razmišljanje izvan okvira.