O nama – HROBOS

Organizator FLL natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez. Natjecanje organiziramo u suradnji s partnerima iz Slovenije Zavod Super Glavce, koji su nositelji licence za našu regiju.

Hrvatski robotički savez (HROBOS) je krovna neprofitna robotička udruga pravnih osoba u Republici Hrvatskoj. Ima 25 članica iz svih dijelova Hrvatske. Ciljevi HROBOS-a jesu:

  • razvijanje i promicanje robotike i  tehničke kulture u Republici Hrvatskoj; 
  • jačanje prepoznatljivosti i podizanje javne svijesti o značaju robotike u društvu; 
  • omogućavanje i/ili unaprjeđenje cjeloživotnog učenja i obrazovanja svih dobnih skupina u području robotike, poglavito izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti odgoja i obrazovanja djece i mladih; 
  • omogućavanje i/ili unaprjeđenje uključivanja socijalno ugroženih i marginaliziranih skupina uključujući osobe s posebnim potrebama u aktivnosti robotike, poglavito u  izvannastavne i izvanškolske aktivnosti odgoja i obrazovanja djece i mladih iz tih skupina;
  • pridonošenje razvoju svojih članica te zastupanje njihovih prava i interesa;
  • sudjelovanje u izradi javnih politika vezanih uz tehničku kulturu i civilno društvo;
  • pridonošenje prepoznatljivosti i vidljivosti postignuća robotike u inozemstvu. 

Savez sukladno ciljevima djeluje na područjima:

  • TEHNIČKE KULTURE (robotika), 
  • OBRAZOVANJA, ZNANOSTI  I ISTRAŽIVANJA (razvoj i promicanje odgoja i obrazovanja, izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih, potpora obrazovanju djece i mladih s posebnim potrebama, poticanje kreativnosti i stvaralaštva u odgoju i obrazovanju, međunarodna suradnja i mobilnost u obrazovanju) i 
  • međunarodna suradnja (međunarodna razvojna suradnja u obrazovanju).

FIRST® LEGO® League u Hrvatskoj

Prvo hrvatsko FIRST® LEGO® League natjecanje održano je 14.1.2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Na njemu je 11 ekipa čija se izvedba bodovala u standardne četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

Od tada se održava svake akademske godine te bilježi stalni porast broja prijavljenih ekipa i natjecatelja, ali i članova sudačkog i ocjenjivačkog žirija. Također, tu su i članovi HROBOS-a te ostali volonteri koji rado sudjeluju u organizaciji i provedbi samog natjecanja.

Kontakt

Ukoliko biste se htjeli pridružiti organizaciji FIRST® LEGO® League natjecanja, zanimaju vas detalji o prijavi ili bilo što drugo, slobodno nam se obratite putem kontakt forme.