U subotu 18. siječnja 2020. godine na FER-u je održano hrvatsko prvenstvo popularnog robotičkog natjecanja, FIRST LEGO league, koje okuplja više od 320 000 sudionika iz stotinu zemalja.

FIRST® LEGO® League (FLL) je međunarodno, multidisciplinarno istraživačko natjecanje koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Natjecanje promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humanitarne svrhe, a kroz osmišljavanje, sastavljanje i programiranje LEGO robota na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti. Svaka ekipa na natjecanju se predstavlja u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina.

Organizator natjecanja u Hrvatskoj je Hrvatski robotički savez uz potporu FER-a i FER-ovog programa popularizacije znanosti – ŠUZA.

Ovogodišnja tema bila je City Shaper.

Arhitekti projektiraju i grade zgrade. Oni spajaju znanost i umjetnost kako bi izgradili zgrade i strukture za svoje klijente. Ponekad naprave nove zgrade, a ponekad redizajniraju stare. Oni rade kao dio većeg tima, baš poput naših ekipa. Građevinari, statičari i inženjeri zaštite okoliša paze da projekt odgovara njegovoj lokaciji. Građevinski radnici poput električara, vodoinstalatera i stolara brinu se za bitne detalje svake zgrade, a voditelji projekata se brinu da projekt bude napravljen na vrijeme i unutar proračuna. Svaka uloga je važna za dovršetak posla.
Naši gradovi i mjesta suočavaju se s velikim problemima, poput prijevoza, pristupačnosti pa čak i prirodnih katastrofa. Kako mozemo oblikovati bolju budućnost za sve nas? Bit će potreban timski rad
i mnogo mašte!

Polje za robotsku igru

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 16 ekipa, a četiri najbolje (Red Hot Chilli Apples, 3Geared i Gubex ENTERPRISEiz Zagreba te PMFST Inovatic team iz Splita) odlaze na regionalno finale koje će se održati 14. ožujka u Kopru, Slovenija.

Popis svih nagrađenih ekipa pogledajte u nastavku obavijesti.

Ukupni poredak:
1. mjesto – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
2. mjesto – 3Geared (Udruga “Gradionica”, Zagreb)
3. mjesto – Gubex ENTERPRISE (OŠ Matije Gupca, Zagreb)

Nagrada za temeljne vrijednosti – PMFST Inovatic team (Udruga Inovatic, Split)
Nagrada za robotsku igru – Red Hot Chilli Apples (Udruga “Neki novi klinci” & OŠ Jabukovac, Zagreb)
Nagrada za inovativni projekt – Udruga “BIT KIDS 101” (Fažana)
Nagrada za tehnički intervju – 10 VOLTI (Knjižnica Voltino i Elektrotehnička škola, Zagreb)
Posebna nagrada – ROBO POTEZ DANA – Connect-IT (Udruga “Connect-IT”, Slavonski Brod)
Posebna nagrada – NAJ FLL FACE – FFVAL (Udruga “FFVAL”, Luka)

Čestitamo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)