Rezultati FLL turnira Adria 2018

U subotu 10.3.2018. u Osnovnoj školi Brinje Grosuplje, Slovenija, održan je FIRST LEGO League turnir Adria regije.

Na turniru su nastupile ekipe Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Hrvatsku su predstavljale 3 ekipe:

  • Brickvengers (djeca zaposlenika Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Hrvatskog katoličkog sveučilišta, mentori: doc. dr. sc. Damir Pintar i doc. dr. sc. Mihaela Vranić),
  • I are robot (OŠ Ivana Cankara, Zagreb, mentori: Boris Počuča i Edis Božiković) i
  • 3geared (Udruga Gradionica, Zagreb, mentor: Ivan Decker).

Ekipe su svoj nastup na regionalnom natjecanju izborile osvojivši jedno od prva tri mjesta na FIRST LEGO League državnom turniru u Zagrebu u veljači ove godine u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.

Opis natjecanja

Na natjecanju djeca su morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti na temu „Živa voda“. Za Robotsku igru ekipe su morale pripremiti robota koji će u 2,5 min riješiti maksimalan broj misija vezanih uz vodu i čovjekovo korištenje vode. Na Tehničkom intervjuu su morali objasniti i prezentirati kako su izgradili i programirali robota. Projekt uključuje istraživački rad i inovativno rješenje problema s vodom koji su ekipe detektirale u svojoj okolini. Timski rad, diseminacija rezultata i kolaboracija (čak i sa drugim ekipama) prezentira se unutar Temeljnih vrijednosti. U svakoj kategoriji dodjeljuju se posebne nagrade, a traže se i ukupni pobjednici s odličnim rezultatima u svim kategorijama, koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskom natjecanju.

Nagradu za poseban, izuzetan ili najbolji potez robota u robotskoj igri koju dodjeljuju suci robotske igre „Robopotez dana“ osvojila je ekipa 3geared. Iznimno zanimljiv i uspješan robot koji je složila ova ekipa je zauzeo 4. mjesto u Robotskoj igri, s jednakim maksimalnim brojem bodova kao i trećeplasirana ekipa. Za konačan rang je presudio drugi najbolji rezultat ove dvije ekipe, te je tako naš 3geared završio na 4. mjestu, iza predstavnika Makedonije The MAKbot Pioneers, Kočani.

Ekipe na koje možemo biti ponosni

Sve tri naše ekipe su se hrabro borile i predstavile svoje projekte, robote i temeljne vrijednosti pred ocjenjivačima. Ekipa I are robot je predstavila kako je moguće pitku vodu koja se koristi za ispiranje vodokotlića zamijeniti tehničkom vodom i tako uštedjeti na potrošnji vode. Nakon tuširanja, potrošena voda bi kroz mehanički filtar dolazila do spremnika koji se nalazi ispod kade (veličine 150l). Iz tog spremnika voda bi, po potrebi, kroz cijev punila vodokotlić.

I are robot u akciji

Ekipa Brickvengersi je obradila problem stare infrastrukture za dostavu vode – stare cijevi često pucaju a mogu biti izrađene od materijala potencijalno opasnih za zdravlje. Predložena su dva rješenja: 1) sustav za detekciju pucanja cijevi koja radi na osnovu jeftinih, lako nabavljivih elektroničkih komponenti – senzora za vlagu i integrirane Arduino pločice, te 2) paketić za kućno testiranje prisutnosti olova u vodi zasnovan na bezopasnoj kemikaliji dostupnoj u svim ljekarnama.

Brickvengersi

Za temu “Živa voda” tim 3GEARED istraživao je kako se može izgraditi jednostavan sustav za filtraciju vode u slučaju nužde. Ekipa je proučila koji su materijali učinkoviti i lako dostupni, te da izgradnja ne zahtjeva posebne alate i vještine. Djeca su istraživala sama, a pomogao im je i Institut za medicinska istraživanja te Zavod za javno zdravstvo. IMI i ZZJZ su napravili radionice i predavanja za tim, te laboratorijski ispitali vodu filtriranu uz pomoć filtera koje je ekipa napravila.

3Geared

Evo što naša najbolje plasirana ekipa u ukupno poretku „I are robot“ kaže o upravo održanom natjecanju: „Mi smo “I are robot”, robotičarski tim iz Zagreba. Ideja za ovaj naziv došla je zapravo time da smo svi zajedno radili kao jedan te tako postigli zadane ciljeve. Pokušavali smo raditi na svim područjima podjednako te tako napredovati kao grupa. Raditi na robotu bilo je zabavno i teško, ali smo zasigurno naučili nešto iz toga jer ćemo nastaviti raditi na robotu nevezano za natjecanje. Kada je bio u pitanju projekt trudili smo se osvrnuti na probleme današnjeg svijeta što nam je pomoglo da shvatimo koliki je problem potrošnje pitke vode. Nastavit ćemo razvijati projekt te ga možda u budućnosti i realizirati. Zanimljivo je to kako smo se tijekom cijelog natjecanja zbližili ne samo kao tim već kao i prijatelji, a da to nismo ni shvatili sve do kraja. Ovo je bilo zabavno, poučno i zanimljivo iskustvo koje bi voljeli ponoviti.“

Ova ekipa je svojim plasmanom izborila sudjelovanje na svjetskom susretu FIRST LEGO League u Debrecenu, Mađarska, 16-19.5.2018.

Osim hrvatskih ekipa, na turniru u Sloveniji sudjelovali su i predstavnici hrvatskih sudaca, ocjenjivača i organizatora: Tomislav Jagušt, dr. sc. Kristina Potočki, Krešimir Zidanić i doc. dr. sc. Ana Sović Kržić.

U galeriji slika pogledajte kako smo se proveli u Sloveniji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)